četrtek, 26. junij 2014

Potovalne igrače - kaj vzeti na počitnice

Težko pričakovan dopust in počitnice so pred nami. In ker je večina počitnic povezanih s potovanjem z avtomobilom, avionom ali vlakom, je dobro vedeti, katere igrače  vzeti s seboj na pot, da bo le ta čim hitreje minila tudi otrokom. Pa poglejmo. 

Proizvajalec Melissa&Doug je v ta namen oblikoval linijo igrač potovalni Bingo, Vislice in Potovalni spomin






Glavna prednost Potovalnega spomina je, da se posamezni delci nikakor ne morejo izgubiti.
Pojasnimo - spomin sestavljajo grafične predloge s podobami, ki so vstavljene v leseno ploščo, otroci pa z odpiranjem in zapiranjem okenc iščejo pare. 
V spodnjem delu si označujejo tekmovalne točke in se igre nikakor ne naveličajo. 








Igrača vsebuje kar 6 grafičnih predlog, ki so obojestranske (12 različnih spominov - od abecede, živali, barv, prevoznih sredstev..). Uradno primerno 5+, v praksi tudi za mlajše (prilagodite predlogo - namesto abecede vzamete živali). Uradno je igra namenjena dvema igralcema, v praksi se z njo zamoti tudi en sam otrok. 

Naslednji odličen ustvarjalni pripomoček, so posebno oblikovane zabavne pobarvanke: Pobarvanke presenečenja, Zabavne pobarvanke, Pobarvanke Vodno presenečenje.  





V osnovi gre za drobne knjižice, ki so na voljo v številnih tematskih sklopih, vsaka vsebuje 24 slik z nalogami (labirinti, križanke, skrito v sliki). Otroci jih rešujejo z nevidnim črnilom, ki daje smešne rezultate.Knjižice so ojačane in kompaktne in jo otrok brez težav rešuje med vožnjo na kolenih. Za boljšo predstavo priporočamo ogled video posnetka: VIDEO - POTOVALNE IGRAČENa podoben način deluje tudi Arianin labirint proizvajalca Djeco

Vsestransko praktična igrača za na pot, primerna zlasti za dveletnike, so leseni magnetni labirinti. Otroci z magnetno palčko, ki je z vrvico pritrjena na igračo, vodijo kroglico skozi labirint. Kroglice ne pade ven, saj je zaščitena. Poleg motiva ribice, na voljo tudi želvica ali magnetni labirint vlak. 





Nikakor ne smemo pozabiti na serijo Magnetnih knjig francoskega proizvajalca Djeco. Otroci s priloženimi magnetki sestavljajo obraz, vozila, poljubne slike. Seti so praktično zapakirani v škatli, otroci jih med potjo brez težav držijo na kolenih. 






Seveda se v igračo za na pot lahko brez težav spremeni izdelek, ki prvotno ni mišljen kot potovalna igrača. Kot so recimo nalepke, ki so namenjene večkratni uporabi, otroci pa jih lahko lepijo na steklo (v našem primeru avtomobilsko šipo) in dodajajo elemente v pokrajino, ki beži mimo. Tematskih blokov z nalepkami za ponovno uporabo je več vrst (hiša, vozila, narava). 






Za tiste čisto majhne, ki jim bo družbo na zadnjem sedežu najbrž delala še mamica, pa je priporočljivo imeti različne vrste ninic (med otroci so zelo priljubljene krpice z všitki). Strokovnjaki so namreč odkrili, da se otroci zelo radi igrajo (grizejo, tipajo) z etiketami na oblačilih. V ta namen so izdelali krpice iz blaga, ki imajo številne všitke (različnih barv, tekstur, velikosti), ki otroke pritegnejo, so zanje povsem varne in nadvse zanimive. Na voljo različni motivi Ninic Sladke sanje. Funkcijo potovalne igrače pa kakopak lahko prevzame karkoli iz kategorije za najmlajše. 

In ko so z nami tisti malo večji otroci. Tukaj je serija žepnih iger Človek ne jezi se in Tic tac toe , rubikove kocke, zaradi svoje majhnosti gre kamorkoli. 






Magnetni seti Magformers bodo koristni tudi med vožnjo. 
Magnetna tabla Riši Piši je brez težav na kolenih, na eni strani otroci sestavljajo besede, na drugi rišejo s kredo. Če vam je tabla prevelika, priporočamo Knjigo ustvarjaj s kredo. 

Še najbolje pa bo, da si vsi skupaj v avtu na glas zapojemo, če bo za spremljavo kateri og glasbenih inštrumentov (flavta, zvončki, tamburin..) pa bo še bolj zabvano, kaj pravite? 
V prihodnji objavi pa, brez česa ne odhajajte na plažo..in s tem ne mislimo kopalk...

Če pišete blog, povezan z družinskim življenjem, ustvarjanjem, otroki, se nam javite na kakadu.blog@gmail.com. V brezplačno izposojo prejmete vrsto igrač, vrnete nam vašo zgodbo z opisano izkušnjo. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar