četrtek, 20. marec 2014

Klasične lesene igrače - lesena kocka z oblikami

Če opazujete otroka v starosti med 1 in 2. letom ne morete spregledati dejavnosti, ki jo tak otrok pravzaprav obožuje - zlaganje predmetov v škatlo in iz škatle. Pa spet noter in ven. V nedogled. V ta namen lahko vzamete škatlo od čevljev s pokrovom in ji izrežete luknjo in položite noter nekaj predmetov. Ali vzamete rolico od wc papirja, jo privežete ob nogo mize in opazujete otrokovo vnemo. Proizvajalci igrač pa so to osnovno idejo oblekli v trajnejšo podobo (les) in ji dodali nekaj dodatkov za boljši trening finemotorike, učenja barv, štetja, oblik in jo poimenovali Lesena škatla - kocka za vstavljanje oblik. Pod tokratnim foto-pregledom torej lesena igrača - lesena kocka z oblikami. 



Kocka z liki je v osnovi lesena škatla z luknjami različnih oblik in lesenim pokrovom za zapiranje. Leseni kocki je priloženih 12 lesenih pisanih kock, ki so različnih oblik. 



Osnovna ideja igrače je, da otrok lesene kocke pravilno vstavlja v kocko skozi odprtine prilagojene oblikam posameznih kock. Ob tem bo krepil finomotorične spretnosti


Mlajši otroci, ki jim vstavljanje skozi odprtine še dela težave, lahko lesene oblike zgolj zlagajo v leseno kocko (odprete vrhnji pokrov). 


Seveda pa ima tudi ta lesena kocka številne druge možnosti uporabe (pa s tem ne mislimo, da si lahko z njo kot vsako leseno igračo v kriznih časih pozimi podkurite, hehe). 
Skupaj z otrokom lahko posamezne kocke preštejete. S preštevanjem kock boste utrjevali števila do 12. Z aktivnostjo nadaljujte dokler otrok kock ne prešteje samostojno. 
Kocke lahko razdelite po barvah. 
Kocke so različnih oblik. Skupaj z otrokom poimenujete njihove oblike. Prosite otroka, da vam poda kocko točno določene oblike. 
S kocko lahko utrjujete spomin. Saj veste: pred otroka položite poljubni število lesenih kock. Otrok si jih naj skuša zapomniti in zapre oči. 



Vi medtem eno kocko skrijte. Ko otrok odpre, naj ugotovi, katera kocka manjka. Takole: 



Otrok lahko posamezne kocke vstavlja skozi odprtine tudi 'na slepo', s pomočjo otipa. Tako boste pri otroku spodbudili še druge vrste zaznavanja. 
S pomočjo lesenih kock lahko skupaj z otrokom ustvarite vzorec - zložite kocke v določenem barvnem zaporedju. Otrok naj zaporedje dokonča tako da ga ponovi. Posamezne oblike lahko tudi obrišete. Iz lesenih kock lahko otrok zgradi tudi stolp. Otrok naj vam pomaga. 



Ta lesena didaktična kocka z oblikami proizvajalca Melissa&Doug je bila leta 2006 ena od prejemnic nagrad na ameriškem tržišču, ki jih podeljujejo pedagoški delavci predšolske vzgoje in velja kot odličen pripomoček tudi za otroke s posebnimi potrebimi. 
Prav otroci s posebnimi potrebami so skupina, pri kateri je na področju igrač velikokrat potrebna velika iznajdljivost staršev. V eni prihodnjih objav smo posebno poglavje namenili prav igračam, ki jih je moč kupiti v ta namen. Bodite z nami! 

Za nakup omenjene igrače kliknite TUKAJ: TRGOVINA 
Za svetovanje in druge informacije pokličite 051-346-955.

Ni komentarjev:

Objavite komentar