petek, 21. marec 2014

Didaktična igrača - URA

Da otrok ve, koliko je ura, je vsekakor zelo praktičnega pomena. 
Tako v prenesenem (vzgojnem pomenu hehe) kot dejanskem. 
Načinov in pripomočkov, s pomočjo katerih otroka seznanimo z dojemanjem časa, pa je temu primerno veliko. 

Mi nad tem mestu pod foto-pregled vzamemo leseno didaktično igračo - leseno uro proizvajalca Melissa&Doug. 
Izdelek smo izbrali zato, ker nam je všeč njegova večplastnost in uporabnost na dolgi rok. Lesena ura ni namreč samo ura, s katero se začne spoznavati že skoraj šolski otrok. 
Je tudi sestavljanka in kot taka namenjena že triletniku. Pa ne le to.
Lesena ura je tudi dobra učiteljica oblik, barv, števil in tipa. Pa pojdimo lepo po vrsti.   






Lesena ura je didaktična igrača, v osnovi namenjena učenju otroka o času, zato jo temu primerno poleg številk na številčnici sestavljata še minutni in sekundni kazalec. 
Otroka najprej seznanite s polnimi urami in postopoma nadgrajujte. 



Lesena didaktična ura je deklarirana za otroke od 3 let dalje in ob tem ni prepovedana za mlajše otroke (beri - nima opozorila za nevarnost majhnih delcev). V svoji drugi funkciji, funkciji 12-delne sestavljanke je tako primerna že za najmlajše.


Vsako število na številčnici, je posebne oblike. Če boste ob jemanju oblik iz ure to posebej poudarili, potem boste z otrokom utrjevali znanje oblik (kvadrat, osemkotnik, oval, pravokotnik..). Ker je vsaka oblika tudi obarvana, otrok preko igre spoznava barve




Med aktivnostmi, ki jih še lahko počnete z otrokom, naj omenimo še utrjevanje spomina. Povedano drugače. Pred otroka položite poljubno število oblik (prilagodite starosti otroka - mlajšim manj.) Otrok naj si jih ogleda in si jih skuša zapomniti. Nato naj zapre oči. 


Vi pa medtem eno od oblik skrijte. Ko otrok znova odpre oči, naj poskuša ugotoviti, katera oblika manjka. No, katera manjka? 


Seveda lahko omenjeni trik utrjevanja spomina  izvajate s številnimi predmeti tudi brez lesene didaktične ure. Malo drugačna in med otroci ravno zaradi tega priljubljena igra, ki jo lahko izvajate tudi s to leseno uro je igra skrivnostna vreča. Poiščete poljubno vrečo, vanjo zložite vse oblike. In skupaj (izmenično) z otrokom sestavljata uro. Le da tokrat na slepo - otrok mora s pomočjo tipa ugotoviti, katera oblika paše v uro, na mesto, ki ga mora zapolniti. 




Seveda lahko posamezne oblike tudi obrišete. 


Eden nam ljubih načinov, kako si sicer izdelati uro, je ura iz kartona. Če imate pri sebi katerega od odličnih pripomočkov za ustvarjanje iz odpadnega materiala, je stvar trajnejša in primerna za večkratno uporabo. S sistemom spojk Makedo izdelate uro tik-tak:) 



In ko otrok enkrat pozna uro, je čas, da ga seznanite z dnevi v tednu in meseci v letu, kaj pravite? Želeli ste, izvolite. Izvrstna didaktična igrača Magnetni koledar, namenjena prav slednjemu pa v eni od naših prihodnjih objav. Boste z nami, kajne? 

Za nakup igrače obiščite trgovino KAKADU
Za telefonsko svetovanje: 051-346-955

Ni komentarjev:

Objavite komentar