sreda, 14. maj 2014

Didaktične table za najmlajše: Set iger z gumbi

Saj poznate tisto 'Prodajamo za gumbe', kajne? Z gumbi se da početi toliko zanimivih stvari. Če pa so spretno zapakirani v priročni škatli, skupaj z lesenimi ploščami in knjižico idej po sprejemljivi ceni, potem nam to stvar precej olajša. 
In prav takšen je set didaktičnih iger z gumbi.





Set sestavljajo lesene plošče z otrokom všečnimi podobami na obeh straneh 
(5 plošč, 10 podob), 55 gumbov različnih barv in oblik. 





In kartončki s števili na eni strani in pikami na drugi strani. 





Osnovna naloga seta didaktičnih iger z gumbi otroka je, da izbere leseno ploščo in z gumbi zapolni manjkajoče dele, da dobi celotno sliko. Kar je pri nekaterih podobah lažje, pri drugih težje.









Najtežji del je žirafa, kjer mora otrok s prstki prešteti robove, da pravilno vstavi petkotnik, šestkotnik ali osemkotnik. 



Eden od razlogov, da je igrača otroku pravzaprav všeč, je njegova možnost izbire. 
Danes si izbere eno predlogo, ki jo 'obdeluje', jutri bo isto znanje in veščine pridobival na drugi predlogi. In kaj bo pridobival. Da bo krepil finomotorične spretnosti je očitno tudi, če ne dodamo namiga, da lahko gumbe niza na vrvico. 
Prav tako bo preko gumbov (ki so različnih barv in oblik) utrjeval svoje poznavanje barv in oblik.  V veliko pomoč bo, če boste skupaj z njim gumbe prešteli. Jih nekoliko kasneje morda obrisali. Vzeli plastično vrečo, vanjo stresli gumbe in otroka spodbudili, naj izvleče pravega (glede na sliko) na otip, na slepo. Tako bo otrok moral prešteti stranice, da bo vedel, katerega pravzaprav išče (princip skrivnostne vreče). 
Z gumbi lahko izvajate vzorčenje. Ali povedano drugače. Z manjšim številom gumbov ustvarite zaporedje (zelen, rdeč, rumen..), otrok zaporedje ponavlja. Lahko gre za zaporedje oblik ali barv. In nenazdanje, lahko bi naredili stezo iz gumbov. In zanje kot uvodoma rečeno prodajali. 
In ko igračo prerastete, z lesenimi deli podkurite, gumbe pa kam prišijete. Malo za šalo, malo zares. 

Kajti prav vsako igračo naše ponudbe lahko uporabite še za kaj drugega. Želite slišati našo idejo, kaj storiti z leseno didaktično igračo lesen stolp iz kock, ko je otrok ne potrebuje več? Spremljajte naše objave. 

Za nakup igrače obiščite trgovino KAKADU. 
Za telefonsko svetovanje: 051-346-955

Pišete blog, povezan z družino in otroki? Javite se nam na kakadu.blog@gmail.com. V stilu blagovne menjave boste prejeli vrsto igrač primernih starosti vašega otroka. Vi nam vrnete foto-zgodbo in vaše izkušnje z igračo. In igračo, da jo posodimo naprej:) 

Ni komentarjev:

Objavite komentar