petek, 16. maj 2014

Lesene štampiljke

Štampiljke praviloma spadajo med tisto vrsto igrač, s katerimi imajo več dela mame kot otroci. So kot nalepke. Povsod so. Če se otrok igra z njimi 5 minut, bo mama čistila naslednje dobre pol ure. Ampak tako je, kadar štampiljke vzamete kot igračo ali material 'za zamotit'. 
Kadar jih vzamete kot učinkovit učni pripomoček, se vam odpre povsem nova razsežnost njihove uporabe. Pa poglejmo skupaj na primeru štampiljk abeceda.




Posebnost vseh setov lesenih štampiljk Melissa&Doug je, da so razporejeni tematsko. 
Set štampiljk živali tako zajema podobe domačih živali, hišnih ljubljenčkov, vodnih živali, živali v divjini. Set štampiljk prevozna sredstva obsega podobe prevoznih sredstev po kopnem, zraku, vodi in železnici. Štampiljke dinozavri vas bodo podučile o vrstah dinozavrov. 






Tematska razporeditev napeljuje uporabnika najprej k poimenovanju podob na štampiljkah in razvrščanju teh podob. Nadalje so štampiljkam priložene barvice. Po eni strani barvice sugerirajo, da otrok posamezno odštempljano podobo pobarva. Po drugi strani pa dajejo idejo za ustvarjanje zgodbeVzamete nekaj listov belega papirja in skupaj z otrokom ustvarite okolje, v katerega potem nameščate podobe in štempljate. Vse skupaj lahko brez težav preraste v zgodbo. Najprej je tukaj železnica, potem pripelje vlak, potem je semafor, avtobus, šola..Otroka pri tem spodbujajte, da pripoveduje zgodboDa se s štampiljkami ne da učiti štetja? Ko set odprete, naj otrok zloži štampiljke in barvice iz škatle in jih glasno prešteje. Prav tako naj prešteje barvice. Za utrjevanje poznavanja barv poimenujete barve. S štampiljkami lahko vadite vzorčenje.  Povedano drugače. Na list papirja odštempljajte podobe v določenem zaporedju (krava, kuža, kokoš, krava, kuža..), otrok pa naj sosledje  nadaljuje do konca. Zahtevnost zaporedja prilagodite starosti vašega otroka. S štampiljkami se lahko igrate tudi skrivalnice in utrjujete spomin. Pred otroka postavite 5 različnih štampiljk. Otrok naj jih poimenuje in si jih poskuša zapomniti. Nato otrok zapre oči. Vi eno štampiljko skrijete. Otrok poskuša ugotoviti, katera od štampiljk manjka. 

Še posebej poučne so kako pa drugače štampiljke abeceda. 





Četudi gre za angleško izvedbo (brez sičnikov, šumnikov in vsemi dodatki y, w..), naj vas to ne zmoti. S priloženimi barvicami preprosto naredite kljukice že odštempljanim črkam. Če vas kljub vsemu moti, lahko posamezno črko naročite (pri nas) ali pri najbližjem izdelovalcu štampiljk. Pomembna je osnova in ta je dobra. Tako lahko s štampiljkami abeceda otroka spodbujate, da velikim črkam išče pare - male črke. 



Spodbujate ga lahko, da oštemplja svoje ime. Spozna ločila. Če medseboj kombinirate štampiljke abeceda in katerega od setov s podobami, lahko pod posamezo črko ustvarite kategorijo podob. 




Pa še nekaj tehničnih podrobnosti. Štampiljke so primerne velikosti in omogočajo enostaven prijem tudi za otrokove majhne prstke. Priložena blazinica je pralna. 





Ste še zmeraj prepričani, da so štampiljke en velik 'nebodigatreba' med igračami? Bodite z nami tudi ob naši naslednji objavi, da spremenite še mnenje o nalepkah:) 


Za nakup igrače obiščite trgovino KAKADU
Za telefonsko svetovanje: 051-346-955. 

Pišete blog, povezan z družino in otroki? Javite se na kakadu.blog@gmail.com. Posodili vam bomo vrsto igrač, primernih za starost vašega otroka. Vi vrnete vaše izkušnje in foto-zgodbo na vašem blogu. In igračo, da jo lahko posodimo naprej. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar