sreda, 9. april 2014

Odpni, zaveži in sestavi 1. del (Didaktična tabla Medvedek)

Situacija, ki smo ji priča na tržišču, je trenutno že malce ironična.  
Namreč - več kot je didaktičnih pripomočkov, s pomočjo katerih naj bi se otroci naučili osnovnih spretnosti kot je zapenjanje gumbov, zavezovanje vezalk, odpenjanje zadrge, manj je otrok, ki vse to že obvlada v predšolskem obdobju.  

In le redki se bodo spomnili, da je bil v časih, ko vseh teh učnih pripomočkov (igrač) še ni bilo, znanje zavezovanja vezalk nekakšen psihološki mejnik zrelosti otroka pred vstopom v šolo. Ampak takrat so otroci še nosili čevlje z vezalkami. Danes jih večina otroških čevljev do številke 30 nima.  

Pa vendar. 
Spodbujanje razvoja zgoraj omenjenih finomotoričnih spretnostih že pri mlajših otrocih, je vsekakor pomembna naloga staršev. In eden od načinov je učenje skozi igro. Zato tokrat pod FOTO PREGLEDOM Didaktična tabla Medvedek
Proizvajalec igrače, ameriški zakonski par Melissa&Doug, je vse to znanje spretno zapakiral v podobo prijaznega medvedka na sorazmerno veliki plošči ( dimenzije 39 cm x 29 cm ). 



Lesene ploščice (10cm x 8cm) se med seboj razlikujejo po nalogah, ki jih mora otrok opraviti. 











Ko otrok osvoji naloge, ga lahko dodatno motiviramo, da merimo čas, v katerem osvoji posamezno nalogo (zapne gumb recimo). In potem se njegov čas trudimo izboljševati. 
Velikost plošče in število kosov (6)-delov oblačil z nalogami, na plošči omogoča, da se s to didaktično igračo ukvarja več otrok hkrati. Ker je vsaka naloga na ploščici svoje barve, bo otrok utrjeval poznavanje barv. 



Posamezne dele - ploščice lahko tudi prešteje in utrjuje štetje



Didaktična plošča ima tudi funkcijo zelo enostavne 7 delne sestavljankePosamezni leseni deli so medsebojno zamenjljivi. Povedano drugače, lesena ploščica z gumbom je lahko na medvedkovem desnem ali levem rokavu. In prav slednje nas lahko vodi do učenja še ene pomembne naloge - levo ali desno. Otroku lahko rečemo, da položi rokav z gumbom na levo medvedkovo roko. In rokav z vezalko na desno roko medvedka. Ob tem bo otrok tudi pomembno spoznaval zrcalno podobo - moja leva roka - medvedkova leva roka. 



In tudi s to igračo lahko utrjujete spomin. V tem primeru pred otroka položite določeno število ploščic (število ustrezno prilagodite otrokov starosti). Otrok naj si kose poskuša zapomniti. In nato zapre oči. Vi nato enega od kosov skrijete. Ko otrok odpre oči, naj poskuša ugotoviti, kateri kos sestavljanke manjka. 



Kot smo že nekajkrat omenili, lahko to zadnjo idejo z utrjevanjem spomina uporabite pri uporabi različnih igrač. Ali preprosto poberete kar predmete iz okolice in narave. 

In vsekakor velja omeniti, da je igra s predmeti iz okolja za otroke enako zabavna kot igra z zgoraj opisanim medvedkom. Otroci obožujejo ta prave vezalke iz čevljev, ta prave gumbe, ta prave zadrge. In če otrokovo igro nadzorujete, potem je to še najbolj praktično. 
Kadar otrokova igra poteka nenadzorovano, pa je veliko bolje, da uporabite katerega od boljših didaktičnih pripomočkov, kjer so vezalke dolžine, ki onemogoča, da bi se otroci z njimi zadavili, gumbi dovolj veliki, da jih ne pogoltnejo, noži leseni in nenevarni ter žage improvizirane in lesene. 


Za nakup didaktične table medvedek obiščite trgovino KAKADU 
Za telefonsko svetovanje pokličite:http://kakadu.si/didakticne-igrace/2344-didakticna-tabla-medvedek--000772037846.html

1 komentar: